Monjos franciscans-Monjes franciscanos

Dehesa de los Llanos, dels franciscans al microxip

El Digital d’Albacete destaca, en la seva edició del 9 de març, el nou guardó atorgat a Dehesa de los Llanos pel seu producte de mitja curació en el World Championship Cheese Contest, celebrat a Wisconsin, als EUA.

En l’article, es destaca, a part dels premis obtinguts, l’origen de Dehesa de los Llanos l’any 1647, quan en una finca d’Albacete es va establir una congregació de monjos franciscans dedicats a l’agricultura i ramaderia. Al segle XIX, la propietat va passar a mans del Marquès de Salamanca i més tard al Marquès de Larios.

Actualment, és l’única finca d’Europa que segueix en explotació des de la seva fundació. Des del segle XVII, produeix tots els ingredients necessaris, en un exemple de autoproducción integrada, i elabora el Millor Formatge del Món (World Cheese Awards 2012). De manufactura artesanal, posseeix la seva pròpia cabanya d’ovelles de pura raça manxega amb una pionera identificació per microxip de cada cap.

Aquest xip registra l’alimentació, sanitat i nivell productiu de cada ovella, creant una traçabilitat que permet el monitoratge per a una contínua renovació.

Si ho haguessin explicat als franciscans en el seu moment, potser creurien que es tracta d’un miracle.

L’article complet, aquí.

Xip-Chip Dehesa de los Llanos

Imatge de capçalera: Fragment d’Adoração dos Magos e Santos Franciscanos (São Francisco e Santo António), 2a meitat del s.XV. Seu d’Évora. Bens Culturais da Igreja. Wikimedia Commons. Domini públic.