Cabrales

Acompanyaments

L’harmonia del gust

Sigui quin sigui l’aliment que triem per complir la funció d’acompanyar el formatge, hem de tenir present que a més a més ha de permetre la transició de sabors, és a dir, ha de servir de pont entre un formatge i un altre.
Tot i que l’elecció final depèn del gust personal del consumidor, és recomanable mantenir una harmonia entre sabor, textura, etc. Si bé és veritat que la creativitat i l’experimentació ens obren un ventall infinit de possibilitats, hi ha uns acompanyaments bàsics que convé tenir en compte:

Pa

Es considera l’acompanyament natural del formatge. Hi ha moltes varietats de pa, per la qual cosa és aconsellable un assortiment que inclogui pans fets amb diferents classes de farina, amb fruites seques, de cereals, de poble… per tal que s’adiguin bé amb diferents gustos i aromes.
El pa torrat és una bona opció si es té la intenció d’incloure formatges cremosos.
En tot cas, el pa se serveix sempre per separat.

Fruits secs

Les més comunes són nous, avellanes, ametlles i festucs lleugerament torrats i poc salats. També s’utilitzen cacauets, macadàmies, anacards…

Fruita deshidratada i seca

Figues, prunes, panses, dàtils i orellanes, com a fruita seca, i pinya, maduixes, kiwi, papaia…, com a fruita deshidratada, combinen amb tota mena de formatges però, pel seu sabor concentrat, són especialment interessants amb formatges curats.
En aquest grup també hauríem d’incloure el codonyat i el pa de figues i ametlles.

Fruita fresca

Una regla bàsica és utilitzar la fruita de temporada, preferiblement de proximitat.
Cal tenir en compte que els cítrics són massa àcids i la fruita tropical excessivament dolça. És per això que les pomes, les peres, el raïm i les figues resulten ideals.
Les fruites del bosc com ara gerds, groselles… també són una bona opció.

Mel

Especialment la silvestre, realça i acompanya perfectament els formatges blaus i els frescos.

Envinagrats

Especialment els casolans i suaus combinen amb formatges madurs com el cheddar.

Altres
herbs-1323743-freeimages-com-Bura-PubDOm-web

L’oli d’oliva verge amb espècies o herbes aromàtiques (romaní, farigola, orenga) combina amb els formatges frescos.
El pebre vermell combina amb els formatges cremosos com el torta del Casar.

Tocs salats

Les anxoves i les olives aporten un matís de salaó als formatges semicurats.

Verdures

Les verdures fresques (api, pastanaga, raves…) refresquen i realcen el sabor del formatge. Són l’acompanyament perfecte per als dips de formatges crema.
El tomàquet és ideal per acompanyar formatges frescos com ara el burgos o el villalón.

Galetes

Ressalten el contrast dolç-salat que es crea en combinació amb el formatge.

Melmelada i confitura

Tant les unes com les altres són perfectes per acompanyar formatges blancs i frescos i per compensar el sabor dels formatges més salats.

Mantega

Hi ha persones a qui els agrada acompanyar alguns formatges amb mantega. En aquest cas, s’ha de servir en un bol amb glaç.

Imatge de l’encapçalament: Jon Sullivan, pdphoto.org
Pa, tocs salats: © Creativ. Fruites seques, melmelada: morguefile.com. Fruita deshidratada, mel, altres, galetes: freeimages.com. Fruita fresca: © PhotoDisc. Envinagrats: Tamorlan, Wikimedia cc-by 3.0. Verdures: Unsplash. Mantega: all-free-download.com.