Maridatges

Vi i formatge: cercant l’equilibri

Es considera que el formatge i el vi formen un tàndem perfecte; no obstant això, és complicat trobar l’equilibri entre entre l’un i l’altre, ja que tos dos tenen molt de caràcter. Així doncs, trobar el “vi perfecte” depèn del gust i l’experiència del consumidor.

No hi ha regles precises sobre l’elecció del vi, si bé una de recomanable és triar un vi de la mateixa regió del formatge que ha d’acompanyar, ja que sol crear-se una compenetració natural.

A l’hora d’assaborir una taula és aconsellable trobar un vi que, de manera general, harmonitzi amb la majoria de formatges. Cal recordar que els vins negres harmonitzen pitjor i amb menys varietats de formatge que els blancs. No obstant això, podem suggerir unes regles molt generals a manera de guia bàsica:

Formatges blancs i frescos

Amb vins blancs, frescos i afruitats.

Formatges blaus

Amb vins dolços o semidolços.

Formatges de crosta rentada

Amb vins negres robustos.

Formatges semitous

Amb vins blancs vigorosos amb cos o vins negres afruitats.

Formatges de crosta blanca i tova

Amb vins afruitats amb bon equilibri entre el sabor de fruita i l’acidesa.

Formatges de pasta tova i frescos de cabra

Amb vins rosats secs i frescos.

Formatges durs

Com més forts siguin, més cos ha de tenir el vi que els acompanyi.

En tot cas, és important recordar que el vi ha d’acompanyar el formatge amb el qual es combina, però no hi ha de competir mai.

A banda del vi, hi ha altres begudes que poden maridar amb el formatge com, per exemple, la cervesa (amb formatges de vaca), el cava i el champagne (amb formatges lleugers), algunes begudes alcohòliques destil·lades i les begudes de poma (sidra, suc, aperitiu).

 

Imatges: All-free-download.com